Haber

İSTANBUL’DAKİ ORMAN YANGINLARINDA ‘KONİK’ İLE ÖLÇÜM

İSTANBUL’un yangın riskinin en yüksek olduğu yerlerden biri olan Adalar’da İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ek önlemler alındı. Ağaçların gövdelerine güneş enerjisiyle çalışan ‘Koni’ adı verilen cihaz yerleştirilerek risk değeri ölçülüyor. Yangın çıkmadan önce uyarı veren sistem şu anda Heybeliada’da kullanılıyor. İstanbul Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü İkram Çelik, cihaz sayesinde yangın çıkmadan önlem aldıklarını söyledi.

Orman yangınlarının önlenmesi amacıyla İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, insan gücü, termal ve sıradan kameralı savunma sistemleri ve uçaklarla 7 gün 24 saat çalışmalarını sürdürüyor. Gruplar, haziran ayından bu yana alınan tedbirlere bir yenisini daha ekledi. Türk mühendislerin geliştirdiği yerli erken tespit sistemi ‘Kozalak’ Heybeliada’da uygulanmaya başlandı. İstanbul Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü İkram Çelik, “Sıcaklığın 30 dereceyi aşması ve nemin yüzde 40’ın altına düşmesi bizim için kritik önem taşıyor. Bu bilgiyi cihaza tanımladığınızda kritik noktalar oluştuğunda anında bildirim ile sizi uyarıyor. Bu noktada bir fikir ortaya çıktığını söylüyor ve şöyle anlatıyor: “Biz bir mesaj aldığımızda ekiplerimizle ya da gönüllülerimizle bu alanı denetletiyoruz. Rastgele bir durum olursa yangın çıkmadan müdahale ederek önlem alıyoruz” dedi.

Çelik, “Bundan sonra bir sorun olmazsa bizim için kritik olan Aydos ormanları ve Sultanbeyli ormanlarında kullanmak üzere genel müdürlüğümüzün izniyle diğer adalara da bildireceğiz” dedi. Raporun sonuçlarına göre kullanacağız.” dedi.

“ADALAR EN BÜYÜK YANGIN TEHLİKELERİNDEN BİRİDİR”

İstanbul Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü İkram Çelik, “İstanbul’a baktığımızda yangın riskinin en yüksek olduğu yerler arasında adalar yer alıyor. Adalarla birlikte Sultanbeyli, Aydos Ormanları ve Kayışdağı ormanlarını da sayabiliriz. Genel olarak adalar var. Burada genel müdürlüğümüzün organizasyonuyla almış olduğumuz önlemler var. Kule inşaatçılarımız.” 24 saat gözetim yapmakta olup, ormanlık alanlarda yangınla ilgili müdahaleler için yangın söndürme ekiplerimiz 24 saat beklemektedir. Ayrıca olası bir yangından haberdar olmak ve bu alanları haftanın 7 günü 24 saati düzenli kamera sistemlerimizle izleyerek erken müdahale etmek için genel önlemlerimiz bulunmaktadır. Adalar’da bulunan ağaç türleri ve orman yapısı gereği yangın tehlikesi en yüksek yerlerimizden biridir.

KONİLER SICAKLIK, NEM VE KARBONDİOKSİT ÖLÇÜRÜR

Çelik, ‘Bizim buradaki sıkıntımız da mümkün. Yangın durumunda adaya ulaşmamız, ek güç aktarmamız, ek destek sağlamamız zaman aldığı için burada ekstra önlem almamız gerekiyor. 2020 ve 2021 yıllarında Adalar için büyük sayılabilecek 2 yangınımız oldu. Bu yangınlarla birlikte daha fazla ek önlem almaya başladık. Burada gönüllülerimiz var, gönüllü yetiştirdik; Acil yerel müdahale ve yangın çıkışlarının önlenmesi için. Ayrıca yerli üretim olan sensörler ile sıcaklık, bağıl nem ve hava kalitesinin yanı sıra havadaki karbondioksit gazını da ölçerek yangın çıkmadan önlem alınmasına yönelik bir çalışma gerçekleştirdik. Bu yıl ilk defa denediğimiz ve test ettiğimiz bir firma.” ifadelerini kullandı.

“1 HEKTARA 1 SANAT ESERİNİN YERLEŞTİRİLMESİ YETERLİ”

Çelik, “Güneş enerjisiyle çalışabilen, güneş enerjisi olmasa bile tek başına en az 3 gün bize hizmet edebilen küçük bir kutu ve eser. Onu herhangi bir zarar vermeden kemer vasıtasıyla ağaca bağlıyoruz. Herhangi bir hasar var.Genelde 10 dönüme yani 1 hektara 1 adet eser yerleştirmek yeterli oluyor.Heybeliada Şu anda bölgede 7 tane var.7 tanesini de bizim için kritik olan ve risk altındaki alanlara yerleştirdik. Yangının nem, sıcaklık, karbondioksit ve hava kalitesini ölçer, kendi sistemi içerisinde bizimle anlık mesaj veya e-posta yoluyla iletişim kurarak ana vericiden bize iletir. Sıcaklık 30’u aştığında bizim için kritiktir. Sıcaklık 40 derece ve nem yüzde 40’ın altına düşüyor.Cihaza bu bilgiyi tanımladığınızda kritik noktalar aşıldığında sizi anında bildirim ile uyarıyor.Bu noktada sorun var diyor.Bildirim aldığımızda biz Ekiplerimizle veya gönüllülerimizle bu alanı denetletelim. “Eğer tesadüfi bir durum varsa, yangın çıkmadan buraya müdahale ederek önlem alıyoruz” dedi.

MOBİL HAVUZLU HELİKOPTERLERE SU DESTEĞİ

Adalarda alınan diğer tedbirlere de değinen Çelik, ’60 ton, 85 ton ve 100 tonluk olarak üretilebilen yerli üretim seyyar havuz diyoruz, amacı helikopterlere su desteği sağlamak ama o zamandan beri var. Buradaki araçlarda su sıkıntısı var, biz de test etmeye karar verdik. İçini suyla doldurup kritik noktaya yerleştirdik. Olası bir yangın durumunda sprinkler dediğimiz itfaiye araçlarımızın su temini ile ilgili sorunu da çözmeye çalıştık. Haziran ayından itibaren bunları test etmeye başladık. Çok şükür şu ana kadar herhangi bir yangın olmadı ama test sonuçlarımız oldukça olumlu. Özellikle sensörler bize birçok uyarı verdi. O kritik zamanlarda gruplarımız, gönüllülerimiz ve polis güçlerimiz ile buraları denetleyerek burada yangın çıkmasını engelledik. Bundan sonra herhangi bir sorun olmazsa genel müdürlüğümüzün izniyle bizim için kritik olan diğer adalarda, Aydos ormanlarında ve Sultanbeyli ormanlarında kullanmak üzere raporlayacağız ve yapılacak inceleme sonuçlarına göre kullanacağız. rapor. Bütün amacımız yangınların çıkmasını önlemek olmalıdır. Bu sistem bize bunu sağlıyor. Ada dışından gelen misafirlerimizle zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyoruz. “Onlardan ormana gelip temiz hava almalarını ve doğayı izlemelerini rica ediyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu